Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Αναμορφωτήριον η Ελλάς, του Θ. Καρτερού

Επί Καραμανλή του Πρώτου, η Ελλάδα είχε χαρακτηριστεί από τον ίδιο απέραντο φρενοκομείο, χαρακτηρισμός που σφράγισε την εποχή εκείνη. Επί Παπανδρέου του Τρίτου κι αφού επιμένει μέχρι κι ο τελευταίος Ραγκούσης ότι έκλεισε ο κύκλος της μεταπολίτευσης και χαστουκίζουν δημοσίως οι ελεγκτές υπουργούς, καλόν είναι να υπάρξει ένας νέος χαρακτηρισμός που να αποδίδει το πνεύμα και τα ήθη της νέας εποχής. Και μια πρόταση για την περίπτωση που ο Παπανδρέου δεν διαθέτει πρόταση είναι να χαρακτηριστεί η σημερινή Ελλάδα απέραντο αναμορφωτήριο.
Αναμορφωτήριο, μάλιστα. Όπου έχει εγκλειστεί ένας λαός ανηλίκων για να αναμορφωθεί στο πνεύμα της εποχής και της ηθικής της και να κατανοήσει ότι το πάρτι τελείωσε. Να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να τεμπελιάζει, να μην παράγει και να απαιτεί μόνο κοινωνικές προστασίες και άλλα τέτοια. Ότι δεν μπορεί να συνταξιοδοτείται με τριάντα και τριανταπέντε χρόνια δουλειάς, όταν ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται. Ότι δεν μπορεί να ζει στη διαφθορά των συλλογικών συμβάσεων, της προστασίας της μητρότητας, του κατώτερου μισθού, της υποχρεωτικής ασφάλισης, αγνοώντας την ολέθρια επίδραση όλων αυτών στην ανταγωνιστικότητα.

Αναμορφωτήριον η Ελλάς και μάλιστα με εισαγόμενους κατευθείαν από έγκυρα διεθνή κέντρα σκληρούς κανόνες αναμόρφωσης. Η εκτός Ελλάδος τρόικα τους αντιγράφει και τους επιβάλλει, ενώ οι φύλακες υπουργοί και ο αρχιφύλακας πρωθυπουργός δεν λαμβάνουν τον κόπο ούτε να τους μεταφράσουν, καθώς πασχίζουν να αποδείξουν πόσο ειλικρινώς μεταμεληθέντες και μεταμορφωθέντες είναι οι ίδιοι. Κάτι σαν εκείνους των συντρόφων τους θύτες για αμνηστία οι αλήτες, όπως τους λέει ο Διονύσης Σαββόπουλος, που είχαν αναλάβει να... μεταμελήσουν όλους τους άλλους, αφού μεταμελήθηκαν πρώτα και χωρίς καμιά καθυστέρηση οι ίδιοι.
Εικόνα αναμορφωτηρίου δεν δίνει η αντιμετώπιση των εγκλείστων στο ίδρυμα Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ, η στάση προσοχής φυλάκων και αρχιφύλακα μπροστά στους ελεγκτές, τα μαθήματα νέου ήθους στους υπό αναμόρφωση, τα πειθαρχικά μέτρα για το καλό τους, οι συνεχείς απειλές για τις βαριές ποινές και την απομόνωση που τους περιμένουν αν δεν αναμορφωθούν, ακόμα και η υπόσχεση για μια ζωή ελεύθερη και πλούσια στους μεταμεληθέντες; Εξάλλου φύλακες, αρχιφύλακας και ελεγκτές δεν το κρύβουν ότι θέλουν την Ελλάδα αναμορφωτήριο. Αγνοώντας βέβαια την έφεση των Ελλήνων, όταν τους ζορίζουν πολύ, να το κάνουν απέραντο φρενοκομείο το ίδρυμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου