Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Υπέγραψαν την παράδοση της παιδείας στην αγορά μέσα στο 2010

Η κυβέρνηση συμφώνησε στα κρυφά να άρει όλους τους περιορισμούς για την ξένη επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Αυτό προκύπτει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το Μνημόνιο που συνοδεύει τον μηχανισμό ΔΝΤ - Ε.Ε. και εγκρίθηκε αμετάφραστο από τη Βουλή.

Όπως μάλιστα επισήμανε ο γ.γ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, το πακέτο "διάσωσης" της ελληνικής οικονομίας σημαίνει εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, καθώς το ΔΝΤ ζήτησε και η κυβέρνηση αποδέχθηκε να αρθούν οι περιορισμοί για την ξένη επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας. Πρόκειται για απαίτηση που διατυπώνεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα και έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα.
Η Ελλάδα μαζί με το "πακέτο σωτηρίας" υπογράφει την περιβόητη GATT και απεμπολεί τον δημόσιο έλεγχο για το σχολείο στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.
Την παράδοση της εκπαίδευσης στις δυνάμεις της αγοράς μέχρι το τέλος του 2010 έχει ζητήσει το ΔΝΤ από την κυβέρνηση, αποκάλυψε χθες ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, Fred Van Lewen. Ο επικεφαλής της Διεθνούς των Εκπαιδευτικών επισκέπτεται από χθες τη χώρα μας εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα των ελληνικών εκπαιδευτικών συνδικάτων κατά των άγριων μέτρων που υφίστανται εκπαιδευτικοί και δημόσιο σχολείο.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς των Εκπαιδευτικών αποκάλυψε ότι "το πακέτο διάσωσης" της ελληνικής οικονομίας σημαίνει εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Αναλυτικότερα, το ΔΝΤ έχει ζητήσει το άνοιγμα της εκπαιδευτικής αγοράς στον ιδιωτικό τομέα εντός του έτους. Με άλλα λόγια, έχει ζητήσει την άρση κάθε εμποδίου στην αλλοδαπή επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο της εκπαίδευσης. 'Ετσι, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που γίνεται εκπαιδευτική... Μπανανία. Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ θέτουν θέμα αλλαγής συντάγματος, εκτός και αν υλοποιηθούν δια της καταλύσεώς του.
Τα παραπάνω προβλέπονται στο Μνημόνιο του ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί στο σύνολό του. Στο Μνημόνιο η εκπαίδευση βαφτίζεται υπηρεσία και αντιμετωπίζεται όπως ο τουρισμός και το λιανεμπόριο. Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για την εκπαίδευση μπαίνουν κάτω από τον τίτλο "Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανάπτυξη ανταγωνιστικών αγορών". Η κυβέρνηση, αναφέρεται, θα υλοποιήσει άμεσα όλα τα βήματα-κλειδιά που ορίζει η ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Υπηρεσίες, "ειδικά στους τομείς προτεραιότητας, όπως είναι ο τουρισμός, η εκπαίδευση και το λιανεμπόριο"!
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η κυβέρνηση υιοθετεί μέχρι το τέλος του 2010 αλλαγές στην υπάρχουσα νομοθεσία σε τομείς υπηρεσιών-κλειδιά, όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Η νέα νομοθεσία θα πρέπει να διευκολύνει την εγκατάσταση (εννοείται επιχειρήσεων) περιορίζοντας σημαντικά τις απαιτήσεις που ισχύουν. Ως τέτοιες αναφέρονται ποσοτικοί, εδαφικοί ή νομικοί περιορισμοί, φόροι ή άλλοι περιορισμοί που αφορούν σε πολυθεματικές δραστηριότητες. Πρέπει επίσης να διευκολύνει την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών θεσμοθετώντας την ελευθερία των παρόχων υπηρεσίων και διασφαλίζοντας τη νομική τους κάλυψη. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, πρέπει να τεθούν εκτός νόμου ρυθμίσεις που προβλέπουν περιορισμούς για τις διασυνοριακές δραστηριότητες. Δηλαδή, η Ελλάδα, με την αποδοχή του πακέτου σωτηρίας, υπογράφει την περιβόητη GATT, εκχωρεί την αρμοδιότητα άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής και απεμπολεί κάθε δικαίωμα ελέγχου των εκπαιδευτικών δομών στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.
Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εκπαιδευτικών χαρακτήρισε καταστροφική την πολιτική του ΔΝΤ για την παιδεία και τόνισε ότι οι περικοπές επηρεάζουν αυτομάτως την ποιότητα της εκπαίδευσης και τη διαδικασία ανάπτυξης. Η εκπαίδευση, τόνισε, είναι το κλειδί για την ανάκαμψη. Κάθε ευρώ που επενδύεται στην εκπαίδευση επιστρέφει με τόκο 12%. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Fred Van Lewen, τόνισε ότι η Διεθνής των Εκπαιδευτικών θα προσφύγει στην UNESCO και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας έχοντας διαπιστώσει τόσο στο νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου όσο και στο πρόγραμμα περικοπών παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων. Ιδιαίτερα ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στην έλλειψη διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών συνδικάτων. Πάντως, ο κ. Fred Van Lewen παρατήρησε ότι πολλές φορές οι κυβερνήσεις κρύβουν πίσω από το ΔΝΤ δικές τους πολιτικές επιλογές.

του Π. Στεφανάκου στην Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου